24 mei - Reisverslag uit Stykkishólmur, IJsland van Frans Marianne - WaarBenJij.nu 24 mei - Reisverslag uit Stykkishólmur, IJsland van Frans Marianne - WaarBenJij.nu
VIP-Report

24 mei

Blijf op de hoogte en volg Frans

24 Mei 2014 | IJsland, Stykkishólmur

Van Reykjavik naar Stykkisholrum

24 mei ijsland
het is vreemd wakker worden als je op de klok kijkt en het is 02.13 uur, en het lijkt al licht te worden. Of wordt het net donker? en om 04 uur is het echt licht? of is de klok van slag? We zijn in ieder geval op tijd wakker voor een ontbijt met toast en schieten dan even de stad in voor een bezoek aan een bijzondere kerk, de ....... Fraai van buiten, in een moderne stijl en binnen worden we getrakteerd op een magnifiek orgelgeluid. Een imposant orgel torent hoog in het achterschip, of is het voorschip? Twee organisten spelen wat met de toetsen en de bezoekers negeren massaal het verboden te fotograferen bordje -;)). Al snel moeten we weer terug naar ons guesthouse. We worden daar om 11 uur opgehaald door het autoverhuurbedrijf die ons de huurauto zal leveren. Dat gaat vlot en we hebben een gratis upgrade naar een VW Polo, nog geen 21 km gereden en zonder schade zegt de jongedame aan de balie. Uiteraard lopen we toch even de auto rond en zien eigenlijk al meteen een flink krasje bij de linkerportier. Toch maar even gemeld en laten aantekenen op het formulier....Dan op zoek naar een klein restaurantje aan de haven, waar ze kreeftensoep serveren. We hebben namelijk een voucher voor twee soepen voor de lunch en die willen we ondertussen wel graag! Met wat brood erbij smaakt dat prima! Dan echt op weg.Er ligt een rondweg langs de kust van IJsland, de nr 1. Zijwegen hebben twee cijfers en zijn een stuk smaller of van gravel. Wegen met drie cijfers en een F ervoor zijn alleen geschikt voor fourwheel auto. Het wordt al snel stiller op deweg, zouden ze hier wel ooit van files gehoord hebben? Af en toe maken we een korte fotostop en na een paar uurtjes langs de kust van een groet inham zitten we weer op de nr 1. We zetten koers naar Eldborg, hier zijn wat kleinere vulkanen een duizend jaar geleden uitgebarsten en de krater y van de Eldborg staat nog mooi overeind. We parkeren onze auto eerst op het priveterrein van een boer die ons vriendelijk verwijst naar de Parking 100 meter verderop. de wandelschoenen aan en voorwaar, het is droog! De hele ochtend druilde het af en aan maar nu blijft het toch lekker droog. Wel een harde wind, maar wat wil je op zo'n eiland in de grote oceaan aan de kist? We stappen een uurtje over een makkelijk pad en na een korte niet al te moeilijke klim staan we op de rand. Daar worden wel echt bijna weggeblazen, die wind is echt hard! Snel een paar foto's gemaakt en dan weer terug. De broekspijpen hebben wel wat klei gevangen en de profielen van de schoenen zitten goed vol. Het is daarna nog een goed uur naar Stykkilhorlum, een klein plaatsje aan de noordkust van het schiereiland. Af en toe een auto, al wat meer schapen, nog veel meer paardjes ( een IJslander is beledigd als je het dier een pony noemt!) en er zijn ook steeds meer vogels. Ook aan wolken geen gebrek! We belanden in Stykkelhorlum, hebben wel een naam van het guesthouse en een adres maar waren vergeten de lokatie en route op te zoeken en er is geen Informatiebord met plattegrond. Dus maar een ruwe maar aardige Stykkelhorlummer afgesproken die zo vriendelijk was om dat adres even te googelen . Aldus snel ons pension gevonden en onze gastvrouw voelde wel aan dat we een vulkaan bedwongen hadden want ze keek enigszins ongelukkig naar onze schoenen (inmiddels al verwisseld voor normaal schoeisel) en vroeg ons beleefd de schoenen uit te trekken. Voordat we echter binnen kwamen moesteno we echter nog een klein brutaal vogeltje, een jong beestje nog, even uit de huiskamer verwijderen. Het beestje zat schriel te piepen op het trapje voor het huis en net toen ik het wilde oppakken en wegzetten, trok iemand de deur open en vloog het vogeltje naar binnen! Achter in een hoek kreeg ik het alsnog te pakken en was de vogel buiten en gevlogen. Na uitpakken en een kopje thee tegen de schrik ( van de pensionhoudster) even de diverse reisgidsen geraadpleegd voor een eetadres. In totaal waren er drie. We kwamen tijdens het rondwandelen al snel tot de conclusie dat er maar twee over waren. een ervan was leeg en de ander keek leuker, dus de keus was snel gemaakt voor de laatste. Met twee grote pasta borden werden de verloren gegane calorieën snel aangevuld, het vocht tekort gesuppleerd met lokaal bier en water.