Dag 2 Ootmarsum - Reisverslag uit Ootmarsum, Nederland van Frans Marianne - WaarBenJij.nu Dag 2 Ootmarsum - Reisverslag uit Ootmarsum, Nederland van Frans Marianne - WaarBenJij.nu
VIP-Report

Dag 2 Ootmarsum

Door: Frans

Blijf op de hoogte en volg Frans

08 Juni 2020 | Nederland, Ootmarsum

Een wandeling door de tuin van Nederland, het Springendal natuurreservaat. We struinen over glooiende heuvels met bossen, bosschages, lanen, velden, grasvlaktes, korenbloemen en bronnen en beken. Het blijft zelfs droog. Zwikken is een kunst. Ontspannen op een terrasje ook. Waar is de kerkhof poes gebleven? Leestijd: 9 minuten, kan korter, maar volg dan cursus snellezen!

Na een goed ontbijt met 12 soorten brood stappen we het erf af, het kerkhof op. Misschien dat Poezepoes nog wat brokjes wil? Ze heeft zich verstopt denken we, de groenwerkers zijn volop met motormaaiers in de weer. We doorkruisen Ootmarsum in 3 minuten en belanden op de weg naar Oud Ootmarsum, 10 huizen en boerderijen tezamen. We zien een verwijzing naar Poaskearls, een oud Paasgebruik in Ootmarsum. Er ligt een boek die het haarfijn uitlegt, maar wel in bijna 300 pagina's. Ik zal het proberen in 10 zinnen -;)). Het hele paasweekend worden er Paasgebruiken in ere gehouden. Kern van de zaak is dat er een processie plaatsvindt, begint van buiten het dorp, door het dorp, naar de begraafplaats en een paar rondjes om de kerk om te eindigen in het cafe, met bier, jonge jenever en een paasei. Natuurlijk is er ook een paasvuur ! En competitie wie de grootste heeft, grootste stapel he! De processie is wat anders dan in het zuiden waar vaak een heiligenbeeld op de schouders rondgedragen wordt. Zo niet in Ootmarsum. Acht kerels (kearls) lopen hand in hand door de straten, allen met een zwarte broek, beige lange jas, wit overhemd, stropdas en gleufhoed. Ziedegij het vur oe!? En zingen he, nee niet door de drank, maar uit volle overtuiging zingen ze de hele processie. Twee liederen slechts, Christus is opgestanden (ja hun Nederlands is wat anders als bij ons) en Alleluja den blijden toon. Het hele dorp staat langs de kant of loopt mee, oude foto's laten een druk centrum zien. Wie de tekst nog niet kent, kan een Paasbrief kopen, een Aviertje met de liederen erop. Hoe guller de gift, hoe meer plezier! Vroeger liep er ook wel eens een koe mee, die liep dan zijn laatste ritje, want op het eind van de dag waren haar onderdelen verdeeld onder de bevolking. Het gebruik gaat terug tot de Germanen( maar er zijn vier andere zienswijzen). Het rondlopen heet vloggelen, nee niet vogelen! En die kerels die rondlopen mogen alleen meedoen als ze aan strenge voorwaarden voldoen. Te weten, geboren in Ootmarsum, rooms-katholiek zijn, ongetrouwd zijn en dat voor de komende vier jaar zo blijven (verkering hebben mag wel, gelukkig!). Voldoe je aan de voorwaarden, dan kun je uitverkoren worden, een hele eer. Weigeren kan eigenlijk niet! Elk jaar vallen de twee oudste af en komen er twee nieuwe bij. De oudste beheert de geldbuidel (kas) en heeft een sigaar in de rechterhand. Hij heet Judas...Door de vergrijzing mag je tegenwoordig ook in het plaatselijk streekziekenhuis geboren zijn om mee te tellen, anders zou het gebruik wel eens uit kunnen sterven. Dit jaar was er trouwens geen processie, de corona processie nam voorrang. Een standbeeld van de 8 mannen voor de kerk zorgt voor compensatie.
Nog even over Aalten, een stadje van ruim 17 duizend inwoners, dat om meerdere redenen uniek is. Het feit dat onderduiken in de streek daar populair was (2500 personen, waaronder 500 uit Scheveningen) zorgde voor het enige Nederlandse Museum voor onderduikers. Eerste bewoning dateert van de 6e eeuw na Christus, de boeren daar moesten nog twee eeuwen op berichten van Karel de Grote wachten toen. En op de zoveelste dag was er Textiel! Meneer Driessen zorgde voor textiele voorspoed, maar moest het afleggen op de den duur tegen de industrialisatie. Verder was er een unieke hoorn industrie. Van buffelhoorn uit Azië en Zuid Amerika werden lange pijpenstelen, kammen, knopen, seinfluitjes, naaldenkokers en messenheften gemaakt. Uitgegroeid tot vier industriële bedrijven heeft deze industrie aan vele honderden inwoners werk verschaft. De intrede van kunststof en massaproductie luidde het einde in van deze industrie. Met de sluiting van N.V. Dutch Button Works (DBW) in 1976 kwam een definitief einde aan 120 jaar hoornindustrie in Aalten. Verder zijn er zoveel geloven vertegenwoordigd én ligt Aalten op 7 heuvels, dat ze Aalten ook wel het Jeruzalem van de Achterhoek noemen. Tel daar de 28 Rijksmonumenten en de 179 gemeentelijke monumenten bij op en ik verdien een lintje voor de toeristische promotie van Aalten!
Angus Young, gitarist van de rockband AC/DC gelooft me, hij heeft sinds 2010 een villa in Aalten!

Goed, ik was gebleven bij de wandeling vandaag-:)). Mooi weer, droog gebleven, we konden zelfs in een immens korenbloemen veld lunchen en een dutje doen (check op teken!). Prachtige boerderijen, boerenkarren en boerinnen, laat de chinezen het maar niet horen verzucht onze gastvrouw, laat die maar in Giethoorn!
Tot slot werd de andere enkel van Marianne ook nog op de proef gesteld. Vorige week door de rechter enkel gezwikt, nu met links. Maar de meeste schade zit aan de rechterknie, lekker dik en een bloeduitstorting. Maar zien of dat wandelen wordt morgen. Na het eten lopen we nog even rond, het gaat maar houdt niet over. Onze gastvrouw weet raad, vatoefiets toch! Tsja, wordt het toch een elektrische fiets, wat dat betreft zijn we onervaren. Nou maar hopen dat we daar niet mee zwikken. En die poes? Vandaag ben ik drie keer op het kerkhof geweest, maar geen poes. Andere snackbar gevonden? Of moet ik ze als vermist opgeven?

• 14 Juni 2020 - 12:19

Marianne: