Iran-naar Shiraz
Door: Frans
Blijf op de hoogte en volg Frans
25 September 2019 | Iran, Shīrāz
Wel, eigenlijk valt er niet zo veel te vertellen over deze dag zelf. Na 2 uur rijden zien we een bordje Zoo, is dat een dierentuin? Jawel! Een vlak stuk ommuurde grond van 100 x 150 meter recht aan de snelweg, met rechthoekige hokken aan elke muur en een dier er in. In het midden een droge vijver zonder dieren. Een personeelslid, met baby, laat ons via een ijzeren draaihek binnen. Wat parkieten, konijnen, een hert, een paard, een leeuw en lynx, twee wolven, 5 keeshondjes (sorry Cees!), paar roofvogels en een gier. Dat is het. We zijn snel weer weg.
De lunch is ondertussen een bekend recept: kip of lam op de barbecue, rijst of brood, een tomaat (of niet), een kwart rauwe ui en een frisdrank. Nog even toiletteren en weer verder.
Tegen 17 uur bereiken we een groot zoutmeer, drooggevallen en men wint hier het zout in bassins. Een bassin heeft mooie kristalvorming met roze/paarse gloed van het water. Nee, flamingo's zien we niet of het moeten de waterfietsen zijn die nu op de drooggevallen wal liggen. Nog wat toeristen uit Belgie en een groepje Chinezen komen er op af. Mooi plekje bij de ondergaande zon!
Nog een uurtje naar het hotel en ik jaag de receptioniste weer de stuipen op het lijf als ik -beleefd natuurlijk- weiger mijn paspoort af te geven. Een kopie mag ze hebben. Alle andere hotels accepteren het toch ook? Een knikje van de manager stelt haar gerust en we mogen blijven -;)). Ben benieuwd wat er zou gebeuren als we allebei op ons standpunt zouden blijven staan. Overnachten in de lobby? Eerst maar eens inkwartieren voor 4 nachten hier en straks wat eten.
Voor degene die nog wat willen lezen over verschillende algemene dingen in Iran, lees vooral verder en als je iets wil weten over en bepaald onderwerp, stel gerust een vraag, ik heb nu connecties voor al je antwoorden -:)
Wheryoufrom?
Regelmatig horen we vragen waar kom je vandaan? Normaal gesproken laat je dan de ander antwoorden. Soms wordt in andere landen het antwoord al ingevuld, meestal hoor je dan German, Allemagne? Of Israël, alhoewel je die toeristen hier niet zult zien, die krijgen namelijk geen visum. Maar hier hebben we zeker 4-5 keer te horen gekregen of we uit Rusland komen! Huh, klikt nederlands voor hen als Russich? Aha, zei ik de tweede keer, ik lijk op Peter de Grote zeker? Nonono, we are Dutch, I look like Arjen Robben, hahaha! En die kennen ze ook!
Lunch in Yazd
De lunch in Yazd hadden we net voor het bezoek aan de Duiventoren. Op het middaguur is het lastig een eetgelegenheid te vinden die open is, vanwege de iraanse siesta namelijk. Sowieso is een eetgelegenheid lastig te vinden, vaak staat er geen aanduiding van restaurant. Maar een tip online leert ons dat we moeten uit kijken naar limonade kratjes op straat. Dat betekent vaak dat er een eetgelegenheid is, handig! Onze eetttent in Yazd tijdens de tour hadden we nooit gezien of gevonden terwijl die op 1 meter van de stoep ligt. Een trapje naast de stoep naar beneden voert naar n deur, je opent hem en je bent in een dolr spaarlampen erlicht wit geverfd zaaltje van 10 x 20 meter. Links 3 campingtafeltjes en stoeltjes, rechts de airco en een groot kamerscherm. Hierachter vind je een deur die toegang geeft tot het toilet, onder de trap dus. Staand plassen bij n hurk wc moet je met je hoofd 90 graden naar links geknikt, je rechteroog gebruik je om te mikken-;). In het midden van de zaal een tafel met de "filiaalhouder" en een rekenmachine. Achter hem een klapdeur. Er is verder niemand, kunnen we hier eten,vragen we? In gebare taal deze keer want engels is geen optie. Verdere details lopen via het Wat en Hoe in Farsi boekje en hij geft aan dat hij vis en kip heeft. Doe die maar zeggen we en half uurtje later zitten we aan een sankelijke witvis en halve haan met rijst. Waar de vis vandaan komt weten we niet, de dichtsbijzijnde zee ligt 500-750 km verderop en rivieren hebben we niet gezien. Het is trouwens een goed lopende zaak, geregeld komt er iemand binnen, effe wachten, betalen en weer weg met een zak eten. Een afhaalrestaurant dus. Je hebt misschien al begrepen dat de McDonalds hier geen voet aan de grond heeft, maar de Iraniers hebben talloze variaties op dat thema ontwikkeld, fastfood is ook hier een ordinair fenomeen geworden.
Benzine
Benzine kost hier zowat niets. 8 eurocent de liter. Een tank van 50 liter kost dus 4 euro! Ik krijg al kramp in mijn pinpas als ik daar aan denk als ik terug in Nederland weer moet tanken!
Dieren en vogels
Tot nu toe heeft Iran nog geen blijk gegeven van een rijk dierenleven, maar wie weet komt dat nog. In de steden zien we voornamelijk mussen, dikke en kleine duiven, en zwartwit kraaien. Soms een kwikstaart. Poezen zijn er zeker en we stoppen ze vaak wat toe als we wat vlees over hebben. Pizza lusten ze trouwens ook graag! Honden zien en horen we weinig. Een keer op een rotonde een standbeeld van een cheetah gezien, die moeten nog ergens op de vlaktes jagen op herten en gazelles. Maar ook die (nog) niet gezien. Af en toe langs de snelweg een kleine kudde schapen of geiten (met of zonder zichtbare begeleiding), of een sporadische ezel. Als we een struisvogel zouden zien, is die ontsnapt uit de kwekerij bij Kashan. Een uitbater verkocht namelijk (geverfde) struisvogeleieren en leerproducten van de struisvogel.
26 September 2019 - 11:31
Matrianne:
Lieve Frans en Marianne,
Wat een fantastische reis! Frans jouw schrijfstijl is zo duidelijk mooi: kan me bijna voorstellen erbij aanwezig te zijn! Mooie reis verder, groetjes Marianne en Bernd