Dag 15 Auch en Albi
Door: Frans
Blijf op de hoogte en volg Frans
04 Oktober 2025 | Frankrijk, Albi
Dag 15 Auch en Albi
Off topic: Ezels balken, dat geluid kennen jullie vast wel. Met zo'n 20- ezels in 'onze' wei heeft er niet een ezel gebalkt vannacht, da's wel fijn hoor! Ik heb vannacht nog wel liggen nadenken over welke woorden allemaal ezel in zich hebben: Wezel, vezel, dezelfde, gezel, gezellig, mezelf en kwezel. Volgens Google kun je maar liefst 519 woorden vormen met EZEL! Over ezels is nog heel wat meer te vertellen. Het bekendste verhaal is misschien wel dat Cleopatra in ezelinnenmelk gebaad zou hebben. Er zouden 700 ezellinnen nodig zijn voor de hoeveelheid van haar bad. Dan maar hopen dat ze net elke dag in zo'n bad gingen, of ze hadden wel heel veel ezelinnen in hun farm! De meeste mensen zullen het wel nooit doen denk ik. Ezelinnenmelk wordt nog wel in allerlei cosmetica producten gebruikt.
Over naar de orde van de dag. Het is kil tijdens het opstaan, er is veel bewolking maar het is droog. Poes zit op 5 meter afstand van de camper te wachten als we de deur open doen! Die kent ons al! Tijdens ons ontbijt vliegt er wel eens -een beetje stiekem- een stukje ham naar buiten. Veel kans om op de grond te blijven liggen, krijgt het niet ;-)!Ze zal ons missen. De hond is trouwens nergens te zien.
Tegen tienen zijn we weer op pad en zijn we in 20 minuten in Auch. Niet op zijn duits uit te spreken natuurlijk! Meer iets als 'Ootsj'. Er is weer een mooi historisch centrum, maar ditmaal interesseert ons de zaterdag markt meer. Die hebben we deze vakantie nog geen aangedaan. Niet al tever van het centrum vind ik in een hoekje achteraf bij een Fresh supermarkt een mooi plaatsje voor de camper en wandelen we in 15 minuten naar het centrum. Mooi pleintje met waterfontein uit een rechthoek met bollen. Even verderop allerlei affiches en plakkaten met leuzen. Ja, hier is een protest aan de gang tegen de regering! Het gaat allemaal erg gemoedelijk en er wordt niets geblokkeerd of gehinderd. Zo kan het ook dus. De zon komt trouwens door en we hebben al spijt dat we de fleeces hebben meegenomen, het is direct warm. Op het plein voor de kerk staan in een halve cirkel stuk of 5 foodtrucks, waaronder een koffie barista. Marianne scoort meteen het laatste tafeltje en in mag in de rij voor de bestelling ;-). De tien tafeltjes zijn allemaal vol en na een slok koffie doen de meesten er meteen een hap van een koek of croissant bij die ze bij een andere stal hebben gekocht (denk ik).
Ik zie de deuren van de kerk open gaan en er komen mensen uit. IK denk aan een trouwerij en schiet in de video stand. Echter geen witte jurk of strooien van rijst, maar een blerend jong dat net gedoopt is. De ouders en gasten staan er nog allemaal lachend bij. Geen wonder dat dat jong blert! Jij wordt met koud water afgespoeld en die gasten staan je (uit te) lachen! We slenteren wat langs de stalletjes, het zijn er net heel veel. Wel veel lokale producten, kaas, brood, vlees. Soms wat handwerk spul en een man die zittingen zit te vlechten. Wat verder is de oude overdekte markthal met vaste toonbanken met vis, groenten fruit etc. Geen plastic meuk of zo. We nemen wat borek en falafel af bij een syrische stal voor de lunch, das weer eens wat anders dan dat stokbrood.
Dan terug naar de camper en een route maken voor de volgende stop, 140 km verderop. Eerst langs Toulouse en dan naar Albi,. Ook een mooie stad. Onderweg peuzelen we aan de kant van een dorpsweggetje de syrische hapjes op en gaan we via dorpjes en grotere wegen verder. We zien de lucht in de verte donker worden, er is voor vanavond regen voorspeld. In Albi nemen we deze keer een camping, want er moet weer gewassen worden en sommige tanks zijn te vol of te leeg. De camping heeft zelfs een verwarmd zwembad en een sauna/spa. Met staanplaats en electriciteit kost het 31 euro, niet veel dan. Alleen zal ik niet kunnen zwemmen want ik heb geen gecertificeerde zwembroek. Je mag als man niet in een short of zo, nee, je moet zo'n Speedo zwembroek aan! Iets met hygiene of zo.Waarom? De reden die meestal wordt gegeven is hygiëne, omdat wijde zwembroeken eruit zien als normale kleding en kunnen worden gedragen voor andere activiteiten. Ze kunnen bijvoorbeeld stoffig worden en zo maak je het zwembad vies. Wie gaat nou in een speedo in zijn vrije tijd rondlopen, niemand toch? Maar goed, niet getreurd, als het echt hard gaat regenen, dan kunnen we al zwemmend van de camping af! Maar dat gaat niet gebeuren zegt Tameteo, een aan te bevelen weer-website voor Frankrijk. We zijn snel ingecheckt, ik bijna ingedut en we doen onze dingetjes zoals eerder vermeld. Het diner wordt een combi van Tom-ka-kai soep en franse kazen, worst en pate. En toch stokbrood ;-), met confiture.
Morgen schijnt het droog te zijn, maar wel wat koeler. Nog even appen met Marlies, een oud-collega van het ziekenhuis, die is met man en camper net Albi doorgekomen en zit nu in Toulouse. Ze mogen (overmorgen wanthet is nu zaterdag) weer eens naar de Fiat garage omdat ze onderweg al enkele motorstoringen hebben gehad die blijkbaar niet opgelost zijn. En ze moeten/mogen nog 40 dagen.... Ik zal voor ze duimen!