Markt in Rome en de Via Appia Antica
Door: Frans
Blijf op de hoogte en volg Frans
12 November 2024 | Italië, Rome
De beloofde stroomstoring van 8.30 tot 11.30 uur blijft uit deze morgen. Onze huisbaas had dit aangekondigd (elke vrijdag is er storing), maar het is als met het OV in Italie; niet helemaal betrouwbaar! Onder de blauwe hemel met een heerlijk zonnetje in de ogen, zetten we koers naar de markt, ca 45 minuten verderop. De keuze is redelijk, maar wel op toeristen ingesteld. Stallen met diverse luxe kazen en worsten, pasta's en kruidenmixen, bloemen etc. Alle marktmannen (ik zie heel weinig vrouwen) proberen je te verleiden met proeverijen, maar 20 euro voor een flesje balsamico van 7 jaar oud? Tis toch geen wijn denk ik dan?
Het terrasje naast de markt heeft een grotere aantrekkingskracht. Zonnetje in de rug met een espresso, croissant en verse vruchtensap, dat wil ik wel! Dat noemt men ook een Romeins ontbijt trouwens. Ik schiet wat foto's van Nijvere Nonnen en alledaagse markttaferelen. Dan voor 45 minuten de bus in voor een beroemd stukje historische snelweg, de Via Appia Antica. Een traject van ca 3 kilometer waar deels nog de oude basalten? stenen van ruim 2000 jaar oud liggen. Ja, hier marcheerden de centurions met hun manschappen, de boeren met hun oogst, de handelaren, pelgrims en waarschijnlijk ook gespuis. Boeven lagen waarschijnlijk in hinderlagen. Zijn er daarom zoveel muren langs de weg? We passeren weer een ruïne, deel van een groot stadion zoals Circus Maximus. Een paar bankjes zijn ideaal om een lunch te nuttigen met vers brood en worst van de markt en fruit. Een poes die behendig van een 7 meter hoge ruïne komt afzakken haalt haar verwende neus op voor wat salami en rolt liever door het stof. Hoge smalle cipressen en oude dennenbomen met brede toppen geven de weg schaduw en een romantische aanblik. Her en der staan nog ruïnes van tombes, soms met romeinse teksten, enkele verminkte standbeelden of een vervallen mausoleum. Groene velden langs de weg, in de verte is wat bebouwing zichtbaar. Daar ligt het moderne Rome. We ervaren hier eindelijk wat rust na al het verkeerslawaai, heerlijk! Gemekker en geblaat valt ons op, in de verte in de velden graast een grote kudde schapen en geiten aan het malse gras. Het lijkt wel of we ze aantrekken of aanzetten tot beweging, want binnen no time komt alles naar de weg toe en steken de dieren de weg over. Is het gras aan de andere kant groener soms? Een schaap ligt amechtig afgezonderd van de groep. Is het ziek, gewond of -suggereert Marianne-, is er een bevalling bezig? We weten het helaas niet en kunnen niets doen. Een herder is nergens te zien.
Na deze fraaie wandeling keren we met de bus terug naar het centrum, duiken de Trastevere wijk weer in voor de verdiende drankjes en een lekkere maaltijd bij de tent waar we gisteren waren. De bediening herkent ons subiet en biedt meteen vier prosecco's aan omdat we bij hun terugkomen, leuk hoor! Ook heel leuk, een collega van Paul is ook net in Rome met zijn vrouw aangekomen. Paul belt ze op en binnen een half uur zitten Jouke en Brigit bij ons aan tafel. De avond verloopt gezellig, het eten smaakt goed en we kunnen bijna geen betere afsluiting van deze trip bedenken!
Thuis gekomen nog even inchecken en de koffers inpakken, dan kunnen we op tijd naar bed. Morgen om 7.45 uur de deur uit en als alles meezit, zijn we 's middags om 14 uur weer op Airport Eindhoven. Met de conclusie: Rome is top!