Spoleto
Blijf op de hoogte en volg Frans
03 Juni 2017 | Italië, Spoleto
Onze laatste dag in Umbrië, een groene provincie in Italië met veel bossen, kleine stadjes en gehuchten met een mooie vallei -geurend naar brem en jasmijn- tussen de bergen en van historische waarde. De herinneringen aan St Franciscus zijn nog op veel plaatsen prominent aanwezig. Wel verraste het ons dat de twee Noren die we spraken eigenlijk nog nooit van hem gehoord hadden, zelfs Werelddierendag zei ze schijnbaar niets. Grappig weetje dat misschien niet bij jullie bekend is, weet je wie de kerststal heeft uitgevonden? Jawel, de heilige Franciscus als we de bronnen mogen geloven! Vandaag besteden we onze dag aan Spoleto, een wat modernere stad met nog veel historische gebouwen, een groot fort dat nog volop in de restauratie staat, een magnifieke cathedraal met indrukwekkende Tier La Ntijnen, fraaie pleintjes met sierlijke facades aan de gebouwen. Je denkt dat je tegen een kerk aankijkt, maar in werkelijkheid is het een groot appartementencomplex met aan een zijde een facade met kolommen , deuren en nissen waar je heiligenbeelden in verwacht maar waar de geraniums naar buiten hangen. Op de pleintjes flaneren de Italianen volop, de jonge én oude macho-mannen met truitjes om de schouders of een sjaaltje om, dames met lange jurken en sneakers er onder of de jonge meiden met jeans vol met gaten. Meermalen doen dames een poging om er elegant bij te lopen op de hoge sleehakken maar in de hobbelige straten lukt dat niet zo. Mogelijk is ook hun soms wat plompe figuur de oorzaak dat het er niet zo elegant uitziet -;)). De oude sjieke dames zitten op een bankje en af toe komt er iemand de Motoguzzi showen. Op het Mercatoplein eten we een hapje en doen nog een ijsje. Het kabaal dat opeens oprijst is vanwege Juventus die tegen Real Madrid scoort, ze houden nog van voetbal-:).
Morgen gaan we al op tijd met de taxi naar het station voor de trein van elf uur naar Rome. Dan de vervolgtrein naar het vliegveld en verwachten we om ca 18 uur in Amsterdam aan te komen. We hebben een goede indruk gekregen van een nog vrij onbekend en niet door massatoerisme bezocht deel van Italië gehad. Zo mogen er meer vakanties volgen!
Plannen voor de nazomervakantie zijn er reeds, de westkust van de USA lokt ons al!