Poreta
Blijf op de hoogte en volg Frans
01 Juni 2017 | Italië, Poreta
Deze keer een siciliaans getint ontbijt met eigengemaakte jams, twee taarten, een groot vloerbrood dat redelijk vers is en zonder zout is. Dat hebben de Umbrianen, zo weten we inmiddels, uit het brood verbannen toen eeuwen geleden de zoutbelasting die door door Rome was opgelegd, te duur werd. Ze zijn alleen vergeten het zout weer terug te doen toen het goedkoper werd. De groenten zijn naast tomaat deze keer tuinbonen, zelf te doppen en rauw eten is hier de gewoonte. Dan wat fruit, uit Sicilie, een kleine wat spitse abrikoos maar met 4-5 pitten, het heet nespola delll giaponne, meegebracht door de schooonvader van de moeder. Een grappig uitziende witte poes met zwarte oren en zwarte staart bedelt onbevreesd. Een van de dochter heeft een kleine meiske bij zich en leert haar haar eerste Engelse woordjes. We zitten buiten onder de veranda, er zijn verder geen gasten aanwezig. Oma is al het land op. Als we langs lopen, drukt ze even op de afstandsbediening voor de poort, arriverdeci!
Omdat we gisteren flink gedaald zijn, mogen we weer flink omhoog om de route op te pakken, dat wordt een 20 minuten workout in de al warme zon. De aanwijzingen op de route zijn niet helemaal correct daarom gaan we op goed gevoel omhoog langs de huizen. Vanachter struiken en heggen schieten her en der honden tevoorschijn, keffend, blaffend van jewelste. Wegwezen, roepen ze en dat doen we graag